Savoyaardse gerechten in de Franse Alpen

05/06/2023

Savoyaardse gerechten in de Franse Alpen

Fondue, Tartiflette, Raclette; Wat is het verschil nu eigenlijk? Wij leggen het je uit!

Voor velen zal dit wellicht met de pap- (of kaas :P) lepel zijn ingegoten, maar voor die gene die voor de eerste keer naar de bergen gaat kan het voor verwarring zorgen. Wat kies ik nu op restaurant in de Alpen? Fondue, Tartiflette of Raclette?

Geen zorgen; We got you! We geven je even een snelcursus Savoyardse basiskennis om je klaar te stomen voor de bergen! Geen stress meer bij het kiezen dankzij onze gerechten guide voor dummies. 🙂

Fondue Savoyarde

Savoyaardse fondue is een kaasfondue die traditioneel met in stukken gesneden brood wordt gegeten. Van oorsprong werd het vooral door de boeren gegeten die hun oud brood niet wouden verspillen en het dus dopte in gesmolten kaas. De traditie luidt dat als je een stukje brood in de kaasketel laat vallen dat je dan het volgende rondje moet trakteren!

Savoyaardse fondue bestaat dus uit verschillende soorten kazen vaak gemengd met savoyaardse wijn en je dipt het met stokbrood. Sommige fondues bevatten ook paddenstoelen die ook wel ‘cèpes’ worden genoemd in Frankrijk en/of spek. Meestal bestaan de kazen uit beaufort en/of comté kaas. 

Comté: Deze Franse kaas is gemaakt van rauwe melk, heeft een volle smaak en zachte structuur.

Beaufort: Deze Franse kaas is net als comté gemaakt van rauwe melk. Enkel de melk van koeien uit de gebieden Beaufortain, Tarentaise en Maurienne mag worden gebruikt bij het maken van deze kaas. Deze kaas heeft een fruitige en uitgesproken smaak.

 

Raclette Savoyarde

Weer niet te ontbreken; KAAS! Wat willen we nog meer na een dagje skiën? Dit keer krijg je de kaas  vastgeprikt onder een hete plaat zodat je de gesmolten kaas kan afschrapen op je bord. De hete plaat zet je steeds dichter bij de kaas naarmate de avond vordert. Je eet het meestal met aardappelen, charcuterie en augurken.

Ook hier zijn er verschillende kazen die kunnen worden gebruikt voor een raclette, zoals onder andere:

Raclette: deze kaas deelt de naam van het gerecht voor een reden! Het is een zachte, roomachtige kaas met een milde smaak.

Emmental: Dit is een Zwitserse kaas die bekend staat om zijn gaten en een volle, nootachtige smaak.

Gruyère: Deze Franse kaas heeft een vollere smaak en een stevigere structuur dan Comté.

Ook Comté wordt regelmatig gebruikt voor Raclette!

 

Tartiflette Savoyarde

Weer zo’n klassieker vanuit de bergen; aardappelen, kaas, spek en witte wijn. Dit keer wordt het gerecht bereid in de oven. Tartiflette wordt vaak met Reblochon kaas gemaakt. Het is een gerecht dat al jaren betsaat en zelfs in de 18e eeuw werd er al van genoten in de bergen.

Reblochon: Deze romige stinkkaas is het symbool van de Savoie.

 

Zo; Nu ben je helemaal klaar om vol vertrouwen je keuze te maken tussen één van deze welbekende Savoyaardse gerechten in de bergen.

Smakelijk! 😉