Protect Our Winters x Yoonly

Home > Protect Our Winters x Yoonly

Let’s protect what we love!

Samen kunnen we de bergen beschermen. Als je dit leest ben je hoogstwaarschijnlijk je wintersportvakantie met Yoonly aan het plannen naar de bergen. 

Je hebt het vast al gehoord of niet: Om te kunnen blijven genieten van de sneeuw en van de bergen, zullen we een tandje moeten bijsteken om onze geliefde gebieden te beschermen. Protect Our Winters France is het hele jaar door bezig ieder met liefde voor de bergen te mobiliseren in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Het is natuurlijk wereldwijd van belang om ons klimaat te beschermen, maar op vlak van milieu zijn de consequenties in de bergen aan een versnelling hoger zichtbaar. 

Omdat we onze passie voor de bergen nog voor heel veel jaren willen delen met jullie, hebben we hieronder een overzicht gemaakt van hoe ook jij kan helpen de bergen te beschermen tijdens je verblijf. 

Alleen in de auto, is dat echt nodig?

Het is misschien niet zo voor de hand liggend, maar hoe we naar de bergen reizen heeft een grote impact op het klimaat. Vervoer is verantwoordelijk voor 57% aan uitstoot van broeikasgassen in een ski resort, en voor 31% nationaal. Het is hierdoor verreweg de meest impactvolle sector.  

Bij Yoonly proberen we dus zo veel mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer of we carpoolen. Hoera voor reizen met de Yoonly-bus of carpool naar de bergen om de individuele impact van jou reis te verminderen. Gemiddeld zitten er minder dan 2 personen in de auto in Frankrijk, carpoolen is dus de boodschap! Naast dat het beter is voor het klimaat, is het ook nog eens een ideale manier om elkaar beter te leren kennen en Franse chansons mee te blèren (lees: zingen). 

Er zijn steeds meer nieuwe tools die het makkelijker maken om het openbaar vervoer te nemen. TicTacTrip is een leuk voorbeeld, het is een app die je helpt het organiseren en boeken van je reis met de bus,trein of carsharing. 

Afval: Leave no trace!

Het lijkt inmiddels vanzelfsprekend dat je geen afval in de natuur gooit of achterlaat. Desondanks wordt er elk jaar zo’n 150 ton afval in d bergen achtergelaten. Mountain Riders organiseert en begeleid elk jaar Zwerfvuil picks waarbij we in 2019 met 63 picks en 5.000 vrijwilligers zo’n 25 ton afval hebben verzameld.  

Wees dus extra waakzaam in de bergen en let op dat je geen afval achterlaat. Neem een hervulbare waterfles mee, een zakasbakje als je rookt en eventueel een vuilniszakje zodat je afval dat je tegenkomt ook kunt meenemen. De bergen zijn je dankbaar! 

Hieronder een vidéo van het afval dat verbergt onder de sneeuw tijdens de winter. 

Charcuterie, een klein genot met een grote impact.

Je komt aan in de bergen en kan niet wachten om het eerste beste restaurant in de te wandelen en te genieten van de lokale specialiteiten. Charcuterie en massa’s soorten kaas zijn niet te missen onder deze specialiteiten.  

Vleesconsumptie heeft echter een grote impact op ons klimaat en op de bergen. Het is dus de moeite om te letten op wat je eet en het vlees voor een keer misschien achterwege te laten. Het aantal restaurants dat meer en meer vegetarische alternatieven aanbiedt blijft groeien, zo wordt het steeds makkelijker om ook eens van andere gerechten te genieten terwijl je voor de bergen zorgt! 

Steun initiatieven met een hart voor de bergen

‘Uit het oog, maar niet uit het hart’ zeggen wij. Hou je net als ons van de bergen, maar zie je ze niet zo vaak? Hou de bergen in je hart door initiatieven te steunen die zich het hele jaar door inzetten voor de bergen. Er zijn er een aantal die zich ieder specialiseren op verscheidenen problemen en actie ondernemen zoals Protect Our Winters France, Mountain Riders,… Ook wij bij Yoonly dragen graag ons steentje bij.  

Neem een kijkje bij de verschillende organisaties, leer van hun en draag je steentje bij door verenigingen te steunen die vaak geen groot budget om handen hebben. Zo kan je de bergen helpen want ze blijven namelijk in ons hart, zelf al zijn ze niet in het oog. 😉  

Kennis spreekt, maar wijsheid luistert Kennis spreekt, maar wijsheid luistert

Actie vraagt kennis en kennis vraagt engagement. Toon je engagement voor de bergen en het klimaat door je in te lezen en informeren over alle mogelijkheden om je steentje bij te dragen en de bergen te beschermen. Leer van bekende initiatieven en win informatie over de impact op de bergen en het milieu. Je kan de verschillende organisaties volgen op hun sociale media kanalen, de informatie delen en zo de belangrijke boodschap verspreiden. 

Praat erover met je vrienden, deel de boodschap en creëer awareness in de bergen. Je vrienden aanspreken wanneer ze afval in de bergen achterlaten, lijkt misschien maar een kleine actie of onbelangrijk, maar het is juist zo enorm belangrijk om de boodschap te verspreiden dat we zorg moeten dragen voor onze omgeving en de natuur. Dankzij de kennis die je verzamelt, kan jij straks ieder helpen een steentje bij te dragen aan het beschermen van onze geliefde bergen. Zo kunnen we hopelijk nog jaren genieten van onze wintersportvakanties met liefde voor onze omgeving en leefwereld.  

Climat impact

Out with the new, in with the ‘old’

De kou, de sneeuw, skiën, snowboarden; Het vereist kledij en uitrusting die we vaak niet standaard in onze kast hebben. Het is niet alleen een hoge financiële kost, maar ook een hoge milieukosten die deze kledij en uitrusting met zich meebrengen. Een oplossing voor diegene die niet vaak naar de bergen komen is huren.  

Begin je echter lichtelijk verslaafd te geraken aan de bergen dan kan het de moeite waard zijn om je eigen uitrusting aan te schaffen. Preowned is niet alleen een hot-topic, het is ook meer duurzaam en daardoor goed voor onze geliefde bergen. Tweedehands je ski uitrusting kopen helpt niet alleen je portefeuille, maar is ook het milieu! Steeds meer apps, winkels en websites komen op de markt om tweedehands-shoppen makkelijker te maken. Everide is er eentje van. Het is vergelijkbaar met Vinted, aar dan gespecialiseerd in outdoorkledij.  

Kan je toch niet vinden wat je nodig hebt op de tweedehandsmarkt, kan je kijken naar sustainable-minded brands en materialen die meer duurzaam zijn dan anderen bij het maken van je keuze.  

 

Water wordt steeds kwetsbaarder

Water, bossen en bergen beschermen zichzelf niet. De bergen worden ook wel eens de watertorens van de planeet genoemd. Ze spelen een enorm belangrijke rol in het verdelen van onze water voorraad. Helaas wordt het water uit de bergen steeds kwetsbaarder, gletsjers smelten en we hebben jaarlijks minder sneeuwval. De toestroom van toeristen zorgt voor hoge druk op drinkwaterproductie en sanitaire voorzieningen. In de Belleville vallei (Les Menuires en Val Thorens resorts) stijgt de bevolking elke winter van 3.000 tot 50.000! Dat is maal 17 keer de bevolking in de winter ten opzichte van de zomer. 

Het is dus van uiterst belang om deze watervoorraden te beschermen, niet enkel voor onze geliefde bergen, maar ook voor de algemene beschikbaarheid van water. De boodschap is dus om voorzichtig om te gaan met je waterverbruik. Dit betekent natuurlijk niet dat je geen water mag drinken, maar eerder dat je een herbruikbare waterfles gebruikt, minder vlees consumeert (dat veel water verbruikt), voor textiel kiest dat minder water verbruikt enzoverder. 

Vervoer

57% van de uitstoot van broeikasgassen in een skigebied is te wijten aan transport.

Afval

In de bergen wordt jaarlijks gemiddeld 150 ton afval achtergelaten.

Water

In de winter explodeert de bevolking in skigebieden, zoals in de Vallée des Belleville, waar het aantal mensen stijgt van 3.000 naar 50.000. Dit zorgt voor een enorme stijging in het gebruik van water en de belasting van watervoorraden.

Textiel

Mensen kopen gemiddeld 60% meer kleding dan 15 jaar geleden en de gekochte kledij wordt maar half zo lang gedragen voor ze wordt weggegooid.