De beste keuze in skimerken: wat je moet weten voordat je ski’s koopt

20/07/2023

De beste keuze in skimerken: wat je moet weten voordat je ski’s koopt

Het is Lente, de wintersport ligt op een lager pitje en de solden voor wintersportartikelen is op z’n best. Het moment om een koopje te kapen!

Je denkt eraan om ski’s aan te schaffen; Help? Er zijn zo veel merken op de markt. Welke kies je nu? No worries; We got you!

 

The basics

Beginnende skiërs kiezen best voor iets flexibelere ski’s dan meer ervaren skiërs. Ski’s met een breedte van 70mm to 80mm zijn meestal een goede keuze voor de meer onervaren skiër. Je hebt verschillende soorten vormen van ski’s Rocker, Camber en een combinatie van beide. Als beginnende skiër zijn de Rocker of Rocker/Camber combinatie ski’s vaak een goede keuze. De Rocker/Camber combinatie wint aan populariteit omdat deze makkelijker zijn om bochten mee te nemen.

Camber ski’s hebben een beetje een halve maan-achtige shape terwijl Rocker ski’s het omgekeerde zijn en meer een banaan-achtige vorm hebben.

Het laatste waar naar wordt gekeken bij het kopen van een ski is de draaicirkel radius ofwel sidecut of turn radious. De straal van de ’turn radious’ wordt gemeten in meters en hoe lager het getal, hoe scherper de bocht. Voor de meeste beginners is een lagere ’turn radious’ een goed idee, zo kan zelfs een meer voorzichtige bocht toch nog scherp zijn. De meest all-round ’turn radious’ voor beginners is tussen de  15-20 meter. Minder dan 15 zorgt voor meer ‘carving’ bochten die scherper zijn en 20+ is dan weer beter voor in diepere verse sneeuw. Hou er rekening mee dat langere ski’s vaak de draaicirkel of ’turn radious’ vergroot. Weet dus dat kortere opties waarschijnlijk meer geneigd zullen zijn om een scherper te draaien.

Je kiest de lengte van je ski aan de hand van je gewicht en lengte. Een kortere ski is iets makkelijker om mee te draaien als beginner. Laat je dus zeker helpen door de medewerkers of vraag advies van iemand met meer ervaring wanneer je voor het eerst gaat kijken om ski’s te kopen.

 

Merken van Ski’s

Wij lijsten even een heleboel Ski merken op zo dat jij straks weet waar iedereen over praat.

Salomom

Ieder die al even met de wintersportwereld bekend is kent Salomon wel. Het stijgt ook in populariteit bij casual outdoor liefhebbers voor hun brede assortiment.

Dit Franse merk is opgericht in 1947 in Annecy, Frankrijk en gaat al een tijdje mee in de sector. Ze hebben een breed assortiment van hiking gear en harloopuitrusting tot ski- en snowboard uitrusting. Ze sponseren verschillende welgekende ski atleten zoals Cody Townsend.

Ze hebben heel wat keuze tussen om/ en off piste ski´s.

 

Black Crows

Dit is een relatief nieuwe speler op de markt recht uit het hart van Frankrijk. Het doel was ski´s te ontwerpen die alle soorten terrein aankunnen, waarmee je op hoge snelheid bochten kan maken en van richting mee kan veranderen. Ze hebben moderne designs met een jong publiek en een sterke Après-ski cultuur.

 

Atomic

Atomic is een Oostenrijks merk met de hoofdzetel in Salzburg. Ze maakt in 1988 de eerste powder ski, ski’s gedesigned om in diepe verse sneeuw te skiën. Tegenwoordig bestaat hun assortiment uit een grote variatie van ski’s van racing ski’s en on-piste ski’s tot off piste ski’s en feeride modellen. Ze hebben ook wat keuze voor de beginnende skiërs, bijvoorbeeld de Atomic Bent 85 Ski’s.

Naast ski’s heeft dit merk ook hoge kwaliteit ski helmen, laarzen, brillen en nog veel meer. Atomic is een zusterbedrijf van Atomic onder de overkoepelende organisatie; Amer Sport Group.

 

Head

Head is ook weer een Oostenrijks merk, dit keer met hoofdzetel in Kennelbach. De ingenieur Howard Head begon oorspronkelijk met het maken van ski’s in metalen in plaats van hout, zoals in de jaren ‘5o werd gedaan. De organisatie staat bekend om zijn innovatieve kijk op ski’s.

 

Nordica

Ondanks dat de naam je elders doet denken, is dit een Italiaans merk met hoofdzetel in Treviso. Nordica staat bekend om zijn simpele kwalitatieve ski’s. Het merk begon als ski schoen fabrikant, maar heeft inmiddels ook een gevarieerd ski assortiment. Het merk heeft vooral ski’s voor intermediate tot expert skiërs.

 

Volkl

Volkl is een Duitse ski fabrikant die al sinds 1920 ski’s produceert. Dit merk is hierbij ook de grootste ski fabrikant in Duitsland. Volkl heeft misschien niet de meest beginners-vriendelijke ski’s aangezien ze er voor bekend staan wat expertise te vereisen om te kunnen besturen. Ze zijn erg geliefd om hun carving ski’s en staan voor betrouwbare kwaliteit in ski’s die lang meegaan.

 

Armada

Armada is een Amerikaanse ski fabrikant met zetel in Utah en een Europese zetel in Oostenrijk. Dit nieuwe skimerk is ontwikkelt in 2000 en staat bekend voor zijn cratieve en jonge designs met invloeden uit de skate wereld.

 

 

Elan

Een ski fabrikant gelokaliseerd in de Sloveense Alpen opgericht in 1963.  Naast ski’s produceren ze ook Zeilboten, motorjachten en sportkledij.  Ze wonnen aan naambekendheid toen Ingemar Stenmark, een zweedse alpineskiër, 3 opeenvolgende jaren de Wereldbeker Alpineskiën won op ski’s van Elan.

De ski’s van Elan zouden erg makkelijk in gebruik zijn en dus ook keuze in het Elan assortiment voor de beginnende skiër. Zo raad Switchback Travel bijvoorbeeld de Elan Wingman 78 C Power Shift  aan voor beginners.

 

Rossignol

Rossignol is een ski fabrikant uit het hart van de Franse Alpen. Ze hebben al enkele jaren op de teller en zijn opgericht in 1907. Ze hebben ook een aantal goede beginner-ski’s in hun assortiment. Zo zijn de All Mountain Experience 78 Carbon een populaire Pick voor beginners.

 

K2

K2 is een Amerikaanse ski- en snowboardmerk dat opgericht is in 1962 in Washington. In 1987 begon K2 ook met het fabriceren van snowboards en vanaf 1999 was K2 het eerste merk dat specifiek producten voor vrouwen ontwikkelde; Women’s Alliance™. Ze pionierde in glasvezel ski-technologie dat lichter was dan metalen of houten ski’s.

 

Blizzard -Tecnica

Blizzard Ski is alpineski fabrikant uit Oostenrijk. Het bedrijf werd opgericht in 1945 te Mittersill. Blizzard heeft ook een Woman2Woman programma dat is toegewijd aan het samenbrengen van vrouwelijke skiërs en het creëren van een community. Blizzard is onderdeel van de Italiaanse Tecnica group. Ze specialiseren zich vooral op ski’s en accessoires.

 

 

Wil je meer leren over het kopen van Ski als beginner? Neem eens een kijkje op de pagina van Switch Back Travel.

Meer info over de verschillende soorten ski’s die er bestaan vind je hier.

Wil je tweedehands ski’s aanschaffen? neem eens een kijkje op Mountain Lab.

Al zin om op ski vakantie te vertrekken? Neem eens een kijkje bij onze ski vakantie’s en bestemmingen! 🙂

 

Veel shop-plezier gewenst!

Groetjes

Je favoriete Yoonly Mountain Experts 😉