Corona update

Home > Corona update

De info op deze pagina vervangt NIET de realtime aangeleverde informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Deze pagina heeft als doel een vereenvoudigd beeld weer te geven van de verschillende voorwaarden noodzakelijk voor Belgische en Nederlandse Staatsburgers om naar Frankrijk te reizen en de plaatselijke maatregelen te kunnen volgen. 
Wij gebruiken verschillende bronnen om de info op deze pagina te kunnen opbouwen en up-to date te houden. De laatste updatedatum vind je hierboven vermeld op de pagina. We proberen om deze pagina zoveel mogelijk te updaten naarmate de maatregelen veranderen, het kan altijd zijn dat er enige tijd zit tussen de aanpassing van de maatregelen en een update van deze pagina. 

 

UPDATE 17/01/2022

Jouw vertrek voorbereiden

Voordat je naar Frankrijk reist, moet je zorgen dat volgende zaken reeds in orde zijn en de inreisvoorwaarden dus voldaan zijn: 

Om te beginnen moet je een verklaring op eer invullen en te allen tijde op zak hebben (afgeprint), waarin je verklaart dat je geen coronasymptomen hebt en ook geen contact hebt gehad met een besmet persoon. 

Deze verklaring kan je hier downloaden of lees meer over dit onderwerp. 

TousAntiCovid on Twitter: "#COVID19 | Did you get your EU Digital COVID Certificate outside France? Import it now into #TousAntiCovid. 1️⃣ Install the application 2️⃣ Scan your QR Code Done! → https://t.co/ctkqNTIb7m

Ook vraagt de Franse overheid om op voorhand de app TousAntiCovid te downloaden.
Dit is niet verplicht, maar zeker een handige tool! Vind de downloads voor de app op volgende links: app voor
Android of voor Apple 

En als belangrijkste punt moet je zorgen dat je beschikt over een geldig coronacertificaat (officiële benaming: EU Digital Covid Certificate). Jouw certificaat is enkel geldig als het kan aantonen dat je een volledig vaccinatie- of herstelschema hebt doorlopen. Dat is het geval in volgende situaties: 

 • 7 dagen na de tweede injectie voor vaccins met dubbele injectie (Pfizer, Moderna, AstraZeneca/Vaxzevria/Covishield); 
 • 7 dagen na de boosterprik (derde vaccin) voor vaccins met meerdere injecties (Pfizer, Moderna, AstraZeneca/Vaxzevria/Covishield); 
 • 28 dagen na injectie voor vaccins met enkelvoudige injectie (Johnson & Johnson); 
 • 7 dagen na injectie voor vaccins voor mensen met een voorgeschiedenis van Covid-19 (slechts 1 injectie vereist); 
 • Minimaal 11 dagen en maximaal 6 maanden na een positieve test op een infectie met Covid-19. 

Vanaf 15 januari zullen er in Frankrijk de volgende regels van kracht zijn op de geldigheid van bovenstaande vaccinaties voor alle volwassenen (+18): 

 • Ben je een tweede keer gevaccineerd met de vaccin van Pfizer, Moderna of AstraZeneca maximum 7 maanden voor je aankomst in Frankrijk, dan ben je in het bezit van een geldig coronacertificaat. 
 • Heb je jouw boosterprik reeds gekregen, dan ben je in het bezit van een geldig coronacertificaat (voorlopig van onbeperkte duur). 
 • Ben je een laatste keer gevaccineerd met een Johnson&Johnson vaccin maximum 2 maanden voor je aankomst in Frankrijk, dan ben je in het bezit van een geldig coronacertificaat; 
 • Ben je herstellend van een COVID-19 infectie én heb je een herstelcertificaat van minstens 11 dagen en maximum 6 maanden, dan ben je in het bezit van een geldig coronacertificaat. 

LET OP! Vanaf 15 februari 2022 geldt voor alle meerderjarigen en met elk vaccin: 4 maanden na het tweede vaccin moet een bijkomende/booster prik gezet worden om jouw corona certificaat geldig te houden ! 

Als reisorganisatie doen we alles aan om het geheel van de reis in alle veiligheid laten verlopen en nemen we dus de terugkomst in Belgie/Nederland, na de Snowtrip, als richtlijn voor een reis met een geldige “Pass Sanitaire”. Deze manier van werken geeft je als reiziger de garantie om in orde te zijn met je COVID-certificaat tot het einde van de reis. 

Lees meer over het digitale COVID-certificaat van de EU, of “Passe sanitaire”. 

Jouw verblijf in de Franse Alpen

Passe Sanitaire & Passe Vaccinal 

Ook tijdens je verblijf in Frankrijk zijn er enkele zaken waar je rekening mee dient te houden. Zo hanteerde Frankrijk de “Passe Sanitaire” voor openbare ruimten, wat op hetzelfde neerkomt als een geldig Europees coronacertificaat (jouw QR-code die je laat scannen). Deze Passe Sanitaire wordt vanaf 20 januari vervangen door de Passe Vaccinal ! Dit betekent dat een negatieve test niet meer volstaat om ergens binnen te mogen, indien je niet gevaccineerd zou zijn. Alle 18 plussers (ook toeristen) zijn verplicht om gevaccineerd te zijn/een volledige vaccinatie te doorlopen hebben en dus hun QR-code kunnen laten zien ipv het resultaat van een negatieve test. Hier een overzicht van de openbare ruimten die je in jouw gebied kan tegenkomen en wat de huidige regelgeving hier is:

 • HORECA: Passe Vaccinal vereist, ook op de terassen! Zitten is verplicht, met maximum 10 personen aan tafel en tussen de tafels minstens 2m afstand; 
 • WELNESS, FITNESS EN ZWEMBADEN: Passe Vaccinal vereist! Bij gratis toegankelijke sportmogelijkheden waar normaal de toegang niet gecontroleerd wordt, wordt ook de Passe Vaccinal niet gevraagd; 
 • BIOSCOPEN, CONCERTZALEN EN THEATERS: Passe Vaccinal vereist!  
 • NACHTCLUBS: Discotheken zijn in Frankrijk gesloten tot 24 januari 2022. Let op! Het gaat hier over de zaken met als vergunning “club” en NIET de vergunning van “bar”. Deze laatst genoemde valt onder de regels van toepassing op horeca en zijn over het algemeen open tot ten laatste 02u00 (tenzij de zaak zelf andere sluitingsuren heeft); 
 • WINKELS: Je Passe Vaccinal wordt niet gecontroleerd bij binnenkomst in de plaatselijke warenhuizen. Enkel toegang tot warenhuizen en winkelcentra van meer dan 20.000m2 op plaatsen waar het virus sterk circuleert is de Passe Sanitaire vereist; 
 • SKILIFTEN EN PISTES: Passe Vaccinal vereist voor toegang tot de liften! Ook het dragen van een mondmasker is verplicht terwijl je staat te wachten op de lift én in de gesloten liften. Ook in enkele stads- en dorpscentra van de skistations kan het zijn dat het dragen van een mondmasker verplicht is, dit kan je lokaal checken of dit van kracht is. 

Enkele basisregels

Jouw reis terug naar huis

Uiteraard afhankelijk van het land waar je naartoe moet om terug naar huis te keren kunnen deze regels verschillen. Plan daarom je REISPLAN op de officiële website van Europa en ontvang een overzicht van alle maatregelen waar je rekening mee dient te houden. Makkelijk, anoniem, snel en steeds up-to date !  

Nuttige links

Om deze pagina te schrijven werd gebruikt gemaakt van onder andere volgende nuttige links, hier vind je ook altijd extra informatie terug !  Vergeet zeker ook niet om onze FAQ te checken, zeker de vragen onder het puntje ‘CORONA’, dit is nog een aanvulling op de info op deze pagina. 

Franse regering: KLIK HIER
Belgische regering: KLIK HIER
Nederlandse regering: KLIK HIER 
EU heropenen: KLIK HIER 

Belangrijke mededeling: 
Laatste Covid-19-update van de Franse regering: 15 januari 2022
Eerst voorziene datum voor de volgende Covid-19 actualisering van de Franse regering: nog niet bekend

FAQ CORONA

Is het veilig om naar de Franse Alpen te reizen? 

Volgens de voorwaarden en adviezen van de overheid is waakzaamheid geboden. Niet alleen op onze bestemming in de Franse Alpen, maar ook in je land van herkomst. Covid-19 is helaas nog niet uit ons midden verdwenen, maar dat betekent niet dat het leven helemaal tot stilstand hoeft te komen. Reizen is een groot deel van ons sociale leven en wij zijn ervan overtuigd dat je met volle teugen zal genieten van je verblijf op je favoriete bestemming 

Alle essentiële voorzieningen, de accommodatie en de skigebieden zijn open en daarom kan je reis gewoon doorgaan. Nooit eerder zijn wij zo bewust bezig geweest van ons welzijn en onze gezondheid en dat geldt ook voor alle partners en leveranciers die een rol spelen in de organisatie van jouw reis. Wij, als uw reispartner samen met onze partners, zijn volledig betrokken om alle van toepassing zijnde covid-19 maatregelen te respecteren om risico’s op besmetting te minimaliseren. 

Kom meer te weten over de covid-19 situatie op jouw bestemming Risoul, Les Deux Alpes, Les Menuires, Val Thorens, La Plagne-Les Coches, Val d’Isère, Val Fréjus 

 


 

Is het veilig om met de bus te reizen? 

Ja! Het is veilig om met de bus te reizen, zolang u deze verplichte maatregelen in acht neemt: 

 • Het dragen van een mondmasker is verplicht in de bus, gedurende de volledige duur van de busreis; 
 • Tijdens het rijden moet je op je toegewezen zitplaats blijven zitten en je veiligheidsgordel dragen; 
 • De toegang tot en de consumptie van alcoholische dranken in de bus en tijdens de volledige duur van de busreis is verboden. 

 


 

Heb ik mijn EU Digitaal COVID-certificaat nodig om Frankrijk binnen te komen? 

Ja! Op het nationale Franse grondgebied is sinds 9 augustus 2021 het EU Digitaal COVID-certificaat (de zogenaamde “pass sanitaire”) verplicht voor reizen per vliegtuig, trein en bus voor langeafstandsreizen. Elke persoon van 12 jaar of ouder die Frankrijk binnenkomt en dit certificaat kan voorleggen, waaruit blijkt dat een persoon volledig is ingeënt tegen Covid-19 of Covid-19-negatief is of hersteld is van Covid-19, krijgt een certificaat om Frankrijk binnen te komen zonder een negatieve PCR- of antigenicatest van minder dan 24 uur oud. 

 

Uw certificaat is alleen geldig als het kan aantonen dat u een volledig vaccinatie- of herstelschema heeft doorlopen, d.w.z: 

 • 7 dagen na de 2e injectie voor vaccins met dubbele injectie (Pfizer, Moderna, AstraZeneca/Vaxzevria/Covishield); 
 • 7 dagen na de boosterprik (derde vaccin) voor vaccins met meerdere injecties (Pfizer, Moderna, AstraZeneca/Vaxzevria/Covishield); 
 • 28 dagen na injectie voor vaccins met enkelvoudige injectie (Johnson & Johnson); 
 • 7 dagen na injectie voor vaccins voor mensen met een voorgeschiedenis van Covid-19 (slechts 1 injectie vereist); 
 • Minimaal 11 dagen en maximaal 6 maanden na een positieve test op een infectie met Covid-19. 

Lees meer over het digitale COVID-certificaat van de EU, of “ Passe sanitaire/vaccinal“.

 Vanaf 15 januari zullen er in Frankrijk de volgende regels van kracht zijn op de geldigheid van bovenstaande vaccinaties: 

 • Ben je een tweede keer gevaccineerd met de vaccin van Pfizer, Moderna of AstraZeneca maximum 7 maanden voor je aankomst in Frankrijk, dan ben je in het bezit van een geldig Passe sanitaire/vaccinal”;
 • Heb je jouw boosterprik reeds gekregen, dan ben je in het bezit van een geldig coronacertificaat (voorlopig van onbeperkte duur). 
 • Ben je een laatste keer gevaccineerd met een Johnson&Johnson vaccin maximum 2 maanden voor je aankomst in Frankrijk, dan ben je in het bezit van een geldige Passe sanitaire/vaccinal”;
 • Ben je herstellend van een COVID-19 infectie én heb je een herstelcertificaat van minstens 11 dagen en maximum 6 maanden, dan ben je in het bezit van een geldige Passe sanitaire/vaccinal”.

LET OP! Vanaf 15 februari 2022 geldt voor alle meerderjarigen en met elk vaccin: 4 maanden ipv 7 maanden na het tweede vaccin moet een bijkomende/booster prik gezet worden om jouw corona certificaat geldig te houden ! 

Als reisorganisatie doen we alles aan om het geheel van de reis in alle veiligheid laten verlopen en nemen we dus de terugkomst in Belgie/Nederland, na de Snowtrip, als richtlijn voor een reis met een geldige “Passe sanitaire/vaccinal”. Deze manier van werken geeft je als reiziger de garantie om in orde te zijn met je COVID-certificaat tot het einde van de reis. 

 


 

Welke reisdocumenten en persoonlijke documenten heb ik nodig om Frankrijk binnen te komen? 

Samen met je EU Digitaal COVID-certificaat moet je een (gedrukte) beëdigde verklaring kunnen voorleggen waarin de afwezigheid van Covid-19-symptomen en van elk contact met een bevestigd geval van Covid-19 wordt bevestigd. 

 Download de verklaring op erewoord of lees meer. 

 


 

Waar moet ik mijn EU Digitaal COVID-certificaat laten zien? 

 Tijdens je reis moet je in de volgende gevallen je Passe sanitaire/vaccinal laten zien: 

 • Bij de opstapplaats van jouw keuze voor het inladen van je bagage en je de bus instapt; 
 • In restaurants, bars, zwembaden, sauna’s en in het algemeen in voor het publiek toegankelijke gelegenheden; 
 • Om bepaalde evenementen bij te wonen of eraan deel te nemen (aangegeven met een pictogram); 
 • Toegang tot de hoogterestaurants; 
 • Toegang tot de skiliften (inclusief skiliften met vrije toegang) – controles worden uitgevoerd bij het vertrek van de skiliften en bij het vertrek van de skilessen. 

Zorg ervoor dat de batterij van je mobiele telefoon, waarop je “ Passe sanitaire/vaccinal ” is opgeslagen, voldoende opgeladen is voordat je vertrekt en je appartement verlaat. Het is een goed idee om een papieren versie van je “ Passe sanitaire/vaccinal ” met QR-code mee te nemen en deze in je jas of tas te bewaren. Dit om te voorkomen dat je de toegang tot bovengenoemde zaken wordt ontzegd wanneer de batterij van je mobiele telefoon leeg is. 

 


 

Waar moet ik mijn gezichtsmasker dragen? 

Het dragen van een masker (chirurgisch, categorie 1 stof, goedgekeurde nekband in het skigebied) is verplicht voor iedereen ouder dan 11 jaar in de volgende gevallen:  

 • In de bus tijdens de volledige duur van de busreis; 
 • Buiten en op het gehele grondgebied van jouw bestemming; 
 • In gesloten openbare ruimten, met inbegrip van je accommodatie en die onderworpen zijn aan de “Passe sanitaire/vaccinal“; 
 • In geval van toegang van een groep van meer dan 10 personen op de openbare weg of op een voor het publiek toegankelijke plaats; 
 • Op markten, kerstmarkten, vlooienmarkten en soortgelijke evenementen; 
 • In de wachtrijen (zelfs buiten) met inbegrip van die van de skiliften; 
 • Aan boord van de skiliften, maar niet op de piste; 
 • In de pendelbussen. 

Op verschillende plaatsen op je bestemming zijn maskers en hydroalcoholische gel te verkrijgen. Apotheken en buurtwinkels zijn daarbij de ideale verkooppunten. Een masker is echter niet verplicht op skipistes en skiliften die slechts door één persoon tegelijk worden gebruikt, noch bij het afdalen, toerskiën en nordic skiën. 

 


 

Waar kan ik me op mijn bestemming laten testen op Covid-19? 

 Op onze bestemming heb je twee keuzes:  

 • Medisch centrum op je bestemming: op afspraak, ALLEEN voor symptomatische patiënten en/of gevallen waarmee contact is opgenomen tijdens een medische consultatie. 
 • Particuliere verpleegkundigen: op afspraak, ALLEEN voor symptomatische patiënten en contactpersonen. 

Indien u een “comfort” test wenst te ondergaan of een test wordt opgelegd om naar uw land van herkomst terug te keren, staan de als TESTCENTRUM aangeduide inrichtingen voor je open. 

 


 

Ik heb symptomen die lijken op die van Covid-19, wat moet ik doen?  

Isoleer jezelf onmiddellijk van je huisgenoten en laat je testen. Vermijd contact met anderen tot je de testuitslag hebt. Als de testuitslag positief is, volg dan altijd het advies op van de plaatselijke gezondheidsautoriteiten. Je bent verplicht om gedurende 7 dagen in isolatie te gaan, maar je mag uit isolatie als je na 5 dagen een  negatief testresultaat hebt of reeds 48u geen symptomen meer hebt. Je reisgenoten en/of huisgenoten moeten zich ook laten testen, maar hoeven niet in isolatie. Indien ze negatief testen, is een isolatie niet nodig maar wel een zelftest op dag 2 en dag 4. In geval van negatieve resultaten wordt het normale leven hervat, in geval van een positief resultaat wordt er overgegaan op het proces van een positieve test.  

Neem bij twijfel over de symptomen, wat je moet ondernemen of na een positief testresultaat, neem je gerust contact op met je Yoonly station manager. Je vindt zijn/haar contactgegevens in je #myyoonly info-boekje. Hij/zij zal je helpen om de nodige stappen te ondernemen, de juiste behandeling te krijgen en/of alles te regelen voor je verplichte isolatie/quarantaine. 

 


 

Moet ik een ‘comfort’ test laten doen voor vertrek?  

Hoewel een negatieve PCR- of antigenentest niet verplicht is om naar Frankrijk te reizen, kunnen we het uitvoeren van een ‘comfort’-test vóór vertrek alleen maar aanbevelen. Zelfs een zelftest is al een goed idee, zodat je zelf en je reisgenoten met een gerust hart vanaf het begin kunnen genieten van deze onvergetelijke reis. 

Wil je tijdens de reis een zelftest doen? Vergeet er dan geen mee te nemen, want de voorraad zelftesten op je bestemming kan beperkt zijn of gereserveerd voor officiële testcentra. 

 


 

Ik heb voor vertrek positief getest? 

 Met of zonder annuleringsverzekering, neem contact op met onze klantendienst om de mogelijkheden voor het annuleren van uw reis te bespreken. Helaas kan de reis voor jou niet meer doorgaan. Indien je onze SkiZEN annulatieverzekering geboekt hebt, is je kosteloze annulatie gedekt en wordt de reissom terugbetaald. 

 


 

Wat moet ik regelen voor ik terugreis naar huis?  

Maak je REISPLAN op de officiële website van Europa  en ontvang een overzicht van alle maatregelen waar u rekening mee dient te houden. Makkelijk, anoniem en snel. 

Partners